Exagerări şi artificii la conversia în creştinism – Adi Cătău

Există o vizibilă diferență de abordare a misionarilor şi a evangheliștilor din lumea liberă faţă de misionarii şi evangheliștii din zonele restricționate Evangheliei lui Hristos, ca urmare şi modul de raportare a convertiților este foarte diferit faţă de modul de raportare a creștinilor din zonele persecutate.
În primul rând mesajul compus şi distribuit în Vest de către evangheliști este deseori amestecat cu promisiuni idealiste, prosperitate, garanția succesului şi multe altele. Această practică nu este singura distorsiune a adevăratului mesaj al Evangheliei.
În al doilea rând, cei care se întorc sunt priviți ca un mare trofeu al slujirii celor care îi evanghelizează. Este adevărat că trebuie să ne bucurăm de întoarcerea celor răi, însă prea de multe ori oamenii îşi scriu biografiile prea timpuriu ca şi cum ar fi la final şi nu la început, sunt prea triumfali înainte de a începe războiul şi nu după victoria finală.
Creştinimul evanghelic creditează prea mult poveştile glorioase din literatura evanghelică în care „noii convertiți” îşi povestesc în detalii viaţa cu toate mizeriile lor. Oamenii aceștia îşi vând vechea poveste a vieții lor pe bani frumoși oamenilor setoşi de lecturi picante, bani pe care nu i-ar fi câştigat niciodată în lume dacă ar fi rămas necredincioşi.
Ceea ce devine aproape obsedant cu cărţile autobiografice, imediat după conversie este că din nişte oameni celebri în „lumea lor păcătoasă” devin celebri instant în lumea evanghelică, toţi îi invită şi aclamează pentru pasul pocăinței, aceasta mi se pare absurd, să primești diplomă de doctor în clasa întâi.
Problema cu mărturiile şi biografiile creştine ce abundă în literatura evanghelică este că prea mulţi pentru a atrage atenţia asupra lor (o practică atât de împământenită în viaţa lor înainte de întoarcerea lor la Dumnezeu), îşi înfloresc biografia cu multe evenimente exagerate, ireale (chiar pot să le spun minciuni), după stilul romanelor imaginare şi fanteziste care sunt scrise „având doar un sâmbure de adevăr”.
Povestea pocăinţei lor se transformă dintr-odată într-o afacere de milioane de dolari cu preţul unor lucruri care merită aruncate definitiv în marea uitării şi nu puse în cărţi sau în media creştină, devenind un fel de idoli în lumea creștinismului biblic, un lucru pe care îl consider nesănătos atât pentru cel care s-a convertit cât şi pentru noi care le citim povestea şi îi credem nişte eroi extraordinari, întotdeauna există oameni şi eroi în apropierea noastră care nu primesc nimic, pentru că nu au privilegiul de a-şi scrie propriile poveşti şi nu au făcut atâtea rele înainte de pocăință încât să-i cunoască lumea.
Din nefericire acest model de abordare a pocăinţei VIP-urilor a fost adoptat şi la evanghelicii din România. Oamenii importanţi care se convertesc li se acordă epoleţii de VIP şi un statut special între evanghelici, lucru pe care îl văd că seamănă mai mult cu o schimbare de religie decât cu o conversie în adevăratul sens al pocăinţei, şi poate că aici nu ei sunt cei care greșesc atât de mult, ci mai degrabă noi cei care le acordăm o atenție de genul „copiilor răsfățați” încălcând cu bună ştiinţă principiul discriminării şi egalității între fraţi pe care Biblia o învaţă.

În concluzie, să nu uităm că reforma lui Luther a fost o încercare de abolire sistemului clerical, noi evanghelicii în loc să continuăm reforma abolind atât laicitatea cât şi clerul, „toţi trebuie să fim slujitori”, în ultimii ani am adoptat ierarhia bazată pe celebritate, lucru care se întâmplă aşa de mult în lumea contemporană, o practică care trebuie să ne dea şi mai mult de gândit, din spectatorii clerului vom deveni spectatorii celebrităților, un lucru la fel de dăunător cauzei Evangheliei cât şi creșterii sănătoase a Bisericii lui Hristos.

Sursa articol: blogul Trezire si reforma

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: