Supunere în fața autorităților civile

” Orice persoană trebuie să se supună autorităţilor, pentru că nu există nici o autoritate care să nu fi fost instituită de Dumnezeu. Autorităţile care există au fost instituite de Dumnezeu.

Prin urmare, oricine se împotriveşte autorităţii, se împotriveşte rânduielii puse de Dumnezeu, iar cei care se împotrivesc îşi vor primi condamnarea. Deoarece conducătorii nu le inspiră teamă celor ce fac binele, ci celor ce fac răul. Vrei deci să nu-ţi fie frică de autoritate? Fă ce este bine şi vei fi lăudat de ea! Căci ea este un slujitor al lui Dumnezeu pentru binele tău. Însă, dacă faci ceea ce este rău, teme-te, căci nu degeaba poartă sabia! Ea este în slujba lui Dumnezeu, pentru a aduce mânia peste cel ce înfăptuieşte răul.

Aşadar, trebuie să le fii supus nu doar din cauza mâniei, ci şi datorită conştiinţei. Din acelaşi motiv trebuie să plătiţi şi taxele, pentru că autorităţile sunt slujitori ai lui Dumnezeu, care se ocupă cu acest lucru.

Daţi fiecăruia ceea ce-i datoraţi: taxe – cui datoraţi taxe, vamă – cui datoraţi vamă, respect – cui datoraţi respect, onoare – cui datoraţi onoare! „

fragment din Epistola Apostolului Pavel către Romani cap 13:1-7

UPDATE: Un bun comentariu la acest text, în special versetul 1, a scris păstorul Petrică Lascău pe blogul său.

8 responses to this post.

 1. Posted by Andrei on 06/10/2010 at 10:33 PM

  Petru, daca ai face un mic pas in sfera rationalului ai intelege ca textul respectiv nu e decat o metoda de „brain washing”. Supunere oarba in fata autoritatilor pe care oamenii le-au infiintat si pe care tot oamenii le administreaza nu e cu nimic diferit de sclavagism. Aceste metode au fost impuse de-a lungul timpului de absolut toate regimurile totalitariste.

  Daca Dumnezeu ar fi creat autoritatile civile, le-ar fi creat pentru toata lumea, in fiecare tara de pe fiecare continent si fiecare om ar fi avut aceleasi drepturi si indatoriri. Poti observa insa ca in multe tari oamenii nu au nici un fel de drepturi si toate indatoririle. Cum poti tu sa imi explici de ce un Dumnezeu milostiv ar fi creat autoritati comuniste si fasciste care nu au adus nici un beneficiu nimanui ci doar suferinta si disperare? Stiu ca doresti sa urmezi scripturile in fiecare cuvant, insa trebuie sa si judeci singur ce e bine si ce e rau. Submisia totala ne sterge identitatea umana si ne rapeste libertatea de a alege, iar libertatea e un drept dat de Dumnezeu, nu de oameni.

  Răspunde

  • Andrei, mult mai de folos ar fi ca amandoi sa facem pasi in sfera credintei care cuprinde rationalul si mai mult. Textul citat de mine este un text clar, nu e vorba de supunere oarba! Apostolul Pavel spune sa fim supusi si spune si cum si pentru ce.

   „datorită conştiinţei” – trebuie sa respectam autoritatile. Sa vorbim cu respect si sa acordam respect prin actiunile noastre. O constiinta treaza si curata ne invata aceasta.

   Supunere specifica: „Daţi fiecăruia ceea ce-i datoraţi”: taxe, vama, respect, onoare.
   exemplu: Este normal, dupa constiinta, sa respectam politistii rutieri si sa ascultam de indicatiile lor pentru circulatie. Totusi, nu suntem datori sa le dam mita pentru permis sau sa ascultam de indicatiile lor daca acestea sunt clar rele.

   Suntem chemati sa fim supusi autoritatilor si sa acceptam metodele lor de organizare cat timp acestea nu incalca dreptatea. Cand vedem nedreptate avem noi dreptul sa nu ne supunem. In adevar noi traim corect doar persoanele din functie au deraiat.

   Andrei: TU crezi ca ar trebui sa vezi TU in fiecare tara de pe fiecare continent acelasi fel de autoritati si oameni cu acelasi fel de drepturi. Dumnezeu pune un anumit tip de autoritati la un anumit moment in istorie. Pregateste oameni pentru aceasta si lucrurile merg bine un timp: atat timp cat oamenii raman pe traiectoria buna.

   Nici un sistem politic de pe pamant nu a adus stare de bine pentru toti. De ce? Pentru ca este administrat de oameni si destui oameni din administratie nu isi fac datoria de administratori. Daca este sa judecam urmarile comunismului, fascismului fata de capitalism sau monarhism vom gasi la fiecare destule cazuri de nedreptate. De fiecare data acolo unde in acel sistem a fost respins Dumnezeu si oamenii nu s-au supus Lui. De exemplu: De ce China cea comunista este o asa de mare putere economica? Pentru ca exista o biserica subterana de aprox 100 milioane care se roaga pentru tara ei. La fel si Corea de Sud poti vedea dezvoltarea economica … o tara unde crestinismul este din belsug. De ce America fluctueaza? Pentru ca biserica ei fluctueaza.

   Bunastarea intr-o tara depinde de cum se raporteaza oamenii la Dumnezeu, pentru ca El da binecuvantarea sociala(drepturi corecte, egale), materiala, etc.

   Răspunde

 2. Posted by Liviu Matei on 12/10/2010 at 7:02 PM

  Ce ne facem cu cei care nu s-au supus autoritatilor refuzand sa colaboreze cu ei, cu cei care au plecat din tara trecand granita ilegal ?
  N-ar trebui sa-i excludem, sa nu-i mai primim prin bisericile noastre, sa nu mai avem relatii cu ei de nici un fel, nici financiare ?
  Iar pe cei care au colaborat sa-i punem in functii si mai sus-puse, ca doar ei s-au supus autoritatilor ?

  Răspunde

  • Liviu, faci referire probabil la autoritatile comuniste din Romania care persecutau crestinii, intelectualii, etc… Cei care au refuzat sa colaboreze cu Securitatea sau Partidul pentru interese nedrepte au urmat calea dreptatii. Au urmat invatatura Domnului Isus care ne-a zis atunci cand suntem persecutati intr-un loc sa mergem in altul.

   Nu trebuie sa excludem pe astfel de oameni. Ei au plecat pentru dreptate si Dumnezeu le-a dat dreptul acesta. Astfel de oameni trebuiesc pretuiti.

   Cei care au colaborat, mai bine zis s-au COMPROMIS, fiind de acord cu actiuni nedrepte, trebuiesc incurajati puternic sa se caiasca de faptele lor. Daca faptele lor rele sunt cunoscute si nu se caiesc de ele ei si-au pierdut autoritatea. Suntem indreptatiti sa nu le mai recunoastem autoritatea.

   Răspunde

   • Posted by Liviu Matei on 18/10/2010 at 8:28 PM

    ” Orice persoană trebuie să se supună autorităţilor, pentru că nu există nici o autoritate care să nu fi fost instituită de Dumnezeu. Autorităţile care există au fost instituite de Dumnezeu.”

    A fost valabil acest paragraf si pe vremea comunistilor? Daca da, de ce? Si daca nu, de ce?

    In functie de raspunsul la intrebarile de mai sus putem decide si cine are dreptate: eu (desi exprimarea mea s-a vrut ironica) sau tu, spunand ca in fata comunistilor nu era nevoie de supunere.

    Probabil ca de asta merita sa fim mai atenti cu contextele, cand citam ceva, chiar si din Biblie (interesanta traducere, nu am mai intalnit-o).

 3. In primul rand zici ca exprimarea ta s-a vrut ironica. De unde as fi putut sa-mi dau seama de aceasta? Te stiu ca un om care doreste sincer sa faca voia lui Dumnezeu, dar pe de alta parte am crezut ca intrebarile tale au fost sincere si clare fara a avea inteles ironic. Am raspuns cat de obiectiv m-am priceput. Probabil ar fi fost nevoie de macar un 🙂 ca sa inteleg ironia.

  Versiunea Cornilescu: Oricine să fie supus stăpânirilor celor mai înalte; căci nu este stăpânire care să nu vină de la Dumnezeu. Şi stăpânirile care sunt, au fost rânduite de Dumnezeu.

  Versiunea NTR: Orice persoană trebuie să se supună autorităţilor, pentru că nu există nici o autoritate care să nu fi fost instituită de Dumnezeu. Autorităţile care există au fost instituite de Dumnezeu.

  As vrea sa-mi spui daca remarci vreo diferenta de substanta intre aceste doua versiuni.

  Acest paragraf, pe care l-am citat intr-un context destul de larg, cred eu, a fost valabil in vremea comunistilor si este valabil si acum.
  Avem dreptate amandoi(probabil) daca tu citesti atent ce am scris eu:
  „Cei care au refuzat sa colaboreze cu Securitatea sau Partidul pentru interese nedrepte au urmat calea dreptatii. ”
  „Cei care au colaborat, mai bine zis s-au COMPROMIS, fiind de acord cu actiuni nedrepte…”
  Eu am zis ca in fata comunistilor nu era nevoie de supunere in ce priveste actiunile/interesele nedrepte=pacatoase. Dar orice lucru bun promovat de sistemul comunist trebuia aprobat de oameni. Pentru ca recunosc ca in sistemul comunist au fost promovate si valori adevarate, problema a fost ca non-valorile promovate au fost majoritare.

  S-a mai clarificat ceva?

  Răspunde

 4. Posted by Liviu Matei on 19/10/2010 at 10:48 PM

  Petrica,

  De exemplu, multi din cei care au colaborat inca mai spun ca au facut-o spre binele bisericii. El, fusese ales de frati pastor in biserica locala si apoi preluat de autoritati sa colaboreze cu ei, daca nu, inchid biserica. Si atunci decat sa inchida biserica mai bine colaboreaza. Este asta un interes nedrept ?
  Si „apararea” poate continua la nesfarsit cu alte interese ne-nedrepte.
  Asta a fost intentia mea: sa atrag atentia asupra fortarii acestor versete de catre cei care au colaborat.
  In rest, sunt absolut de acord ca trebuie sa respectam legile tarii in care locuim, pana la punctul in care acestea vin in contradictie cu Legea lui Dumnezeu. In astfel de cazuri aplicam vorba lui Petru: „sa ascultam mai mult de Dumnezeu decat de oameni”.

  Răspunde

  • Liviu,

   Exemplu prezentat de tine il consider exemplar pentru interese nedrepte. Pastorii trebuiesc sa-si conduca turma la Domnul Isus, viata vesnica si pasuni pentru suflet, nicidecum in cladiri tip cazemata sau pestera. Acei oameni au acceptat colaborarea de dragul lor personal nu de dragul dreptatii.

   Am inteles intentia ta de a evidentia un anumit tip gresit de folosire a acestor versete. Eu am vrut sa atrag astazi atentia asupra felului gresit de vietuire din Romania prin care se doreste ignorarea completa a acestor versete.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: