Alt+Shift – Schimbarea limbajului folosit

Pentru cei care folosesc destul de des computerul foarte probabil ca ati ajuns la necesitatea de a scrie un document sau o portiune de text folosind caractere specifice romanesti, care mai sunt numite si diacritice. Pentru aceasta ati avut nevoie de instalarea limbii romane ca si tip de tastatura. Pentru cei interesati aveti un tutorial AICI.

Totusi, ceea ce doresc eu sa accentuez in acest articol este nevoia noastra de a ne adapta limbajul. Dupa cum folosirea diacriticelor intr-un text are rolul de a elimina ambiguitatea unor cuvinte, tot asa si limbajul pe care il folosim cu interlocutorii nostrii trebuie adaptat.

Cand dorim sa fim intelesi de persoanele carora ne adresam trebuie sa facem mai intai un mic studiu de context:

– Care este cadrul in care vorbesc? : formal sau informal, de exemplu: la un pupitru sau cand luam masa(a. acasa b.in oras)

– Cine sunt persoanele carora ma adresez? Care este varsta lor? Care este este nivelul lor de intelegere? Cum inteleg ele cel mai bine o explicatie? Ce le capteaza atentia cel mai bine?

Astfel imi fac o idee sa stiu cu cine am de-a face, imi definesc de la ce nivel pornesc si la ce nivel doresc sa ajung.

Elementul cheie in cadrul unei comunicari este ascultarea. Dupa cum antrenorii de fotbal cauta sa urmareasca meciuri de fotbal cu echipa adversa, tot asa si eu pot urmari persoana cu care voi sta de vorba. Pot intelege pe ce se bazeaza, de ce se teme, ce-i lipseste, etc…

Ca si crestini suntem chemati fiecare sa vestim oamenilor vestea buna despre Domnul Isus Hristos: El a murit pentru pacatele noastre si primim o viata noua daca credem in El. Aceasta este esenta spusa intr-un mod destul de obiectiv, totusi fiecare om traieste intr-un cadru subiectiv specific. Fiecare om trebuie sa auda si sa inteleaga aceasta veste buna indiferent de statutul lui: dependent de droguri, adolescent ce cauta acceptare, parinte ingrijorat de viitor, tanar in cautarea unui sens, veteran de razboi cu cicatrici emotionale, copil abuzat de adulti, femeie dispretuita de barbati, etc…

Vestea buna este pentru toti oameni si noi, ca si crestini, suntem datori sa apasam pe tastatura limbajului folosit de noi ALT+SHIFT ca mesajul sa fie inteles deplin, fara ambiguitati. Sa nu ne cramponam mintea in obisnuita limba creştineză, ci sa fim intelepti dupa nevoie.

sursa imagine: http://www.nexell.net/cms/images/stories/nexell/translate.jpg

Anunțuri

One response to this post.

  1. salut, site-ul amazing-web a fost mutat,. poti schimba linkul catre : http://itutoriale.com/tastatura-in-romana-cum-schimbi-tastatura-in-romana-cu-diacritice/
    Multumesc

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: