Vorbeste pe limba mea: Valorile.

Ascultam la RVE o emisiunea si a venit vorba despre conflictul dintre generatii. Deodata mi s-a clarificat de ce exista neintelegere intre generatii, adica dintre cei care acum sunt in varsta si cei care sunt tineri.

Generatiile care le avem acum in Romania sunt doua: una cu educatie din perioada comunista si una cu educatie primita in democratie, dupa 1990. Cei care au inceput educatia inainte de 1990 si eu terminat-o dupa revolutie in general intra in generatia „democratica”. Astfel avem prima generatie si a doua generatie.

Fiecare dintre aceste doua generatii a primit educatie prin mai multe canale de comunicare, si aceasta educatie a construit in fiecare persoana anumite valori.

De exemplu pentru prima generatie exista o valoare larg acceptata: „respectarea si dragostea fata de parinti este egala cu ascultarea neconditionata a dorintelor parintilor. Cat mai putine discutii.” A doua generatie: Aici definitia e diversa si complexa ” Ii iubesc pe parintii mei cand le dau un cadou, cand le spun asta. Ii iubesc pe parintii mei daca si ei ma iubesc pe mine. Eu iubesc pe cei care ma iubesc, am dreptul sa aleg. „

Ca sa dispara conflictul dintre generatii, daca esti tanar si vrei sa te intelegi cu parintii tai incepe sa faci pur si simplu lucruri care ti le cer. Vei fi uimit cat de mult apreciaza ei ascultarea neconditionata: Fa lucrul ce-ti cer ei, si chiar daca se demonstreaza ca a iesit paguba, ei apreciaza ca ai ascultat. Nu te forta prea tare sa le explici cum e bine. Mai intai ei au nevoie sa le zidesti incredere, sa le demonstrezi ca esti de incredere prin faptul ca-i asculti. Daca tu ii asculti si ei vor fi gata sa te asculte. Cheia este la tine: fa primul pas – incepe sa-ti asculti (semnificativ) mai des parintii. Obs: Am testat acest principiu – functioneaza 100%.

Daca cumva este o persoana ceva mai in varsta si ajuns pe acest blog, meriti felicitarile mele: Esti o persoana intr-adevar interesata sa fie in pas cu realitatea. Tinerii cu vrei sa comunici si pana azi ai avut „conflict de generatii”, sunt chiar aici langa tine. Cei mai multi dintre ei sunt pe Facebook, Hi5, Blog-uri, Twitter… Cei mai multi se uita la serialele americane, nu la telenovele. Ai un top bun pe http://www.tv.com. Ce invata ei cel mai puternic din seriale si de pe Facebook? Persoanele de incredere, prietenii, trebuie sa-si demonstreze prietenia fata de ei prin faptul ca-i accepta in mare asa cum sunt, la lucrurile care sunt de indreptat aduc sfaturi cu sinceritate si atentie: bine argumentate. Tinerii din ziua de azi asteapta ca parintii sa le fie prieteni. Le place sa iesi cu ei in oras, sa joci jocurile lor, sa canti cantecele lor, sa le daruiesti lucruri care le plac. Tinerii vor primii ceea ce-ti place tie atunci cand tu ai primit ceea ce le place lor.

Tanar sau mai in varsta, copil sau parinte, daca vrei poti sa-ti imbunatatesti relatiile cu cei din generatia cealalta. Uita-te la valorile lor si arata-le ca le intelegi si le accepti.

Vrei sa treci peste o prapastie: Nu te astepta sa zbori, construieste un pod.

Sursa imagine: http://www.humberbridge.co.uk/resources/humber_bridge_shot1.jpg

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: