Poti citi Biblia

Da, poti.

Am auzit ca sunt unii preoti din Biserica Ortodoxa care interzic enoriasilor lor sa citeasca din Biblie pe motiv ca doar unii oameni au voie, acestia fiind preotii.

UPDATE: Mi s-a remarcat ca preotii ortodocsi recomanda citirea Bibliei si apreciaza pe cei care cerceteaza Sfânta Scriptura. Deci ceea ce am auzit eu este ori un zvon ori ceva izolat. Recomand astfel tuturor sa frecventeze intalnirile crestine si sa citeasca Biblia.

Am sa va pun cateva intrebari simple:

1. Teofil, cel caruia ii sunt adresate Evanghelia lui Luca si Faptele Apostolilor era cumva preot? Nu, era doar un bun prieten al lui Luca de care acesta se ingrijea sa cunoasca adevarul despre Isus Hristos si ucenicii lui.

2. Ce parere aveti despre Pavel , cui se adreseaza el cand zice:  Pavel, chemat sã fie apostol al lui Isus Hristos, prin voia lui Dumnezeu si fratele Sosten,  catre Biserica lui Dumnezeu care este în Corint, catre cei ce au fost sfintiti în Hristos Isus, chemati sã fie sfinti si catre toti cei ce cheamã în vreun loc Numele lui Isus Hristos, Domnul lor si al nostru… (1 Corinteni 1:1-2)

3. Ce parere aveti despre acesti oameni: Fratii au trimis îndatã, noaptea, pe Pavel si pe Sila la Berea. Când au sosit, au intrat în sinagoga Iudeilor. Iudeii acestia aveau o inimã mai aleasã decât cei din Tesalonic. Au primit Cuvântul cu toatã râvna si cercetau Scripturile în fiecare zi, ca sã vadã dacã ce li se spunea, este asa.

E total gresit  sa zici: Nu ai voie sa citesti Biblia! cand Biblia pentru aceasta a fost scrisa, ca sa fie citita si auzita de toti oamenii.

Vreti sa se implineasca cu voi ce le-a zis Domnul iudeilor?

Drept răspuns, Isus le-a zis: „Vă rătăciţi! Pentru că nu cunoaşteţi nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu.
Matei 22:29

Inchei si spun ca pe langa dreptul de a citi Biblia, avem si obligatia. Dumnezeu ne-a transmis voia Sa insufland prin Duhul Sfant pe scriitori si noi suntem datori, ca si creatie a Lui, sa implinim voia Sa. Dupa adevarul revelat in Biblie suntem judecati de Dumnezeu si destinatia noastra vesnica depinde de raspunsul nostru fata de Dumnezeu.

Poti citi Biblia. Trebuie sa citesti Biblia!

5 responses to this post.

 1. Posted by operatiepecreier on 16/03/2010 at 9:26 AM

  Eu ştiam că preoţii Catolici interzic enoriaşilor să citească Biblia. E rău dacă şi Ortodocşii fac la fel…

  Răspunde

 2. Posted by adi on 16/03/2010 at 1:35 PM

  ai auzit prost… din aproape orice biserica ortodoxa (poate si catolica, nu am intrat in prea multe, insa in cele mari in care am intrat) poti cumpara o biblie sau poti vorbi cu un preot sa te ajute sa faci rost de una (daca e o biserica mai mica).

  telefonul fara fir… si nu mobil…

  Răspunde

 3. Atunci cand citesti Sf Scriptura fara indrumare vei rataci!
  Exact asta ne spune si Sf Scriptura, cind famenul etipian citea pe Isaia si întrebat fiind de Ap Filip dacă înţelege cele ce citeşte, el a zis: …
  „Cum aş putea să înţeleg, dacă nu mă va călăuzi cineva?”(Fapte 8, 31).

  Voi aveti cuvintul? Bun si daca-l aveti ce faceti cu el?

  Scuipati pe el, ca toate celalte confesiuni, de altfel.
  Ce indrumare aveti voi? „Profetii” vostri?

  John Smith si Thomas Helwys(baptisti),A.J. Tomlinson si Charles Parham(penticostali),William Miller si Ellen G. White (adventisti),Charles T. Russell (yehovisti)…etc

  Răspunde

  • Domnul Isus a zis ca se ratacesc cei care nu citesc Scripturile. In primul rand trebuie sa citesti.

   In al doilea rand e nevoie ca Dumnezeu sa te lumineze sa intelegi. Si Dumnezeu lumineaza pe toti care doresc sincer sa faca voia Lui.

   Oameni care au gresit in interpretarea cuvantului lui Dumnezeu exista in orice denominatie: ortodoxa, catolica, penticostala, baptista, adventista… Dar de asemenea exista DESTUI oameni in fiecare denominatie crestina(unde Isus Hristos este recunoscut ca Domn si Salvator) care sa calauzeasca oamenii sa faca voia lui Dumnezeu si sa implineasca corect cele cerute in Sfintele Scripturi.

   Răspunde

 4. Degeaba spuneti voi ca traiti dupa Biblie!
  Vezi tu Biblia poate fi interpretata in multe feluri,cat de bine rezuma apostolul Petru principiile generatoare ale cancerului protestant:

  „sunt unele lucruri cu anevoie de înţeles, pe care cei neştiutori şi neîntăriţi le răstălmăcesc, ca şi pe celelalte Scripturi, spre a lor pierzare”. (2 Petru 3.16 )

  Dacă spuneţi că voi vă luaţi numai după Biblie atunci de ce există peste 30 de mii de secte protestante pe lumea aceasta fiecare pretinzând că deţine Adevărul biblic?

  uitate in lume cate secte sunt(3oooo de secte ), toti cred ca respecta cuvantul lui Dumnezeu ca nu se iau dupa” traditii „omenesti dar cu toate acestea exista mii de secte :baptistii, penticostalii, adventisti, iehovistii , evanghelistii.

  Pe toti cica i-a calauzit Duhul Sfant la adevar?

  Oare asa dezorientat sa fie Duhul Sfant?

  Ma indoiesc, toti acesti oameni au fost trufasi , au luat Biblia in mana si dupa ce au citit-o au interpretat-o dupa capul lor plin de borhot si au rasarit fel si fel de secte, uni tin sambata, altii vorbesc in limbi, altii cred ca Iisus defapt nu e Dumnezeu, etc.

  Tu daca citesti Biblia, cine te indruma sa nu te ratacesti?

  Vei zice ca Duhul, dar asa au zis si cei sus mentionati si iata se pare ca Duhul da interpretari diferite , nici poveste, e vorba de ratacire.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: